Hoe & waarom

Zoals met de meeste soorten verzamelingen begint de ‘verzamelwoede’ met één eerste exemplaar. Voor mij lag dat wat anders. De eerste echt oude telefoon die ik tegenkwam was een doodnormale W65 wandtelefoon, die ik op een goede dag ergens in 2009  uit de schuur plukte. Na flink schoonmaken en het uit elkaar schroeven van het apparaat kreeg ik wat bewondering voor hoe men zo’n telefoon destijds in elkaar heeft gezet. Na een korte zoektocht op internet kwam ik erachter dat er ook een tafelmodel was, de T65. En die moest ik hebben, dacht ik toen. Toch belandde de telefoon in een vergeten hoekje en dacht ik er een aantal jaren niet meer aan.

We maken een sprong in de tijd naar mei 2012, toen ik een toch wel heel erg smerige maar ook goedkope T65 op een rommelmarkt tegenkwam. Voordat ik het wist was de verkopende partij twee euro rijker en was ik de trotse nieuwe eigenaar van een veertig jaar oude telefoon. Tja, wat moet je er mee denk je dan.

De ontdekking dat er naast die grijze telefoons ook nog hele gave gekleurde exemplaren gemaakt zijn, zorgde ervoor dat ik definitief besmet was met het telefoon-virus. In januari 2013 ben ik begonnen met het opzetten van een kleine website, vooral om erachter te komen of er meer geïnteresseerden zouden zijn. Inmiddels zijn we acht jaar verder, heb ik veel andere verzamelaars leren kennen en natuurlijk heel veel telefoons aan mijn collectie toegevoegd. Ook is de website uitgegroeid tot wat het nu is.

Mijn doel is uiteindelijk om een stukje telefoonhistorie te bewaren voor de toekomst. Het zou natuurlijk zonde zijn als alles verdwijnt. Gelukkig ben ik zeker niet de enige verzamelaar.

Afijn, hieronder een aantal foto’s om een impressie te geven van de verzameling, die nu bestaat uit zo’n 500 telefoons.

CAM00569
Grijze T65 telefoons in allerlei uitvoeringen
CAM00563
De blauwe Diavox is vrij zeldzaam
CAM00564
Grijs, grijs, grijs…
CAM00566
Een Ericovox, luidsprekend toestel van Ericsson
CAM00572
Gekleurde T65, Unifoon en Diavox toestellen
CAM00561
De schappen aan de muur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.