T65-TDK, de eerste DTMF-telefoon

T65-TDK uit 1977 (NSEM)

De T65 met druktoetsen werd in 1974 op de markt gebracht als T65-TDK (toon druktoets keuze).

Alleen abonnees die op een nieuwe computergestuurde telefooncentrale waren aangesloten konden zo’n TDK telefoon verkrijgen. Op de oudere elektromechanische centrales kon alleen gebruik gemaakt worden van een toestel met kiesschijf. Voor toestellen met druktoetsen werden door de PTT hogere huurtarieven gerekend dan voor kiesschijftoestellen.

De internationale benaming voor TDK is DTMF, wat staat voor Dual-Tone Multi-Frequency. Bij het indrukken van een toets worden twee tonen met verschillende frequenties gegenereerd. De computer van de telefooncentrale kan die tonen weer omzetten naar bruikbare data, waarmee een telefoonverbinding tot stand kan komen.

Ericsson was er als eerste bij en produceerde in 1974 de eerste TDK toestellen (aanvankelijk nog zonder aardtoets), gevolgd door NSEM in 1977. Krone produceerde vanaf 1979 T65-TDK toestellen. Iedere fabrikant had haar eigen druktoetsunit, waarbij die van Krone en Ericsson uitwisselbaar zijn. Die van NSEM niet, de behuizing van het toestel wijkt af door de hoger geplaatste toetsen.

T65-TDK zonder aardtoets uit 1974 (Ericsson)

Heemaf bleek niet in staat om binnen het budget van de PTT een druktoetsmodel te ontwikkelen en stopte in 1977 in het geheel met de productie van telefoontoestellen. Dit leidde tot grote tekorten en alleen met grote inspanningen van de andere partijen kon aan de grote vraag naar telefoons voldaan worden.

In 1978 veranderde de kleursamenstelling van de standaard grijze T65-TDK, namelijk van grijs-crème naar grijs-zwart.

Voor wie nog meer wil weten over de T65-TDK is een pagina met aanvullende informatie beschikbaar.

T65-TDK uit 1982 (Ericsson)
T65-TDK met slot (Ericsson, 1981)
T65-TDK uit 1977 (Ericsson)
Binnenwerk T65-TDK (Ericsson uitvoering)
De sticker op de onderzijde van een Ericsson toestel uit 1974

T65-TDK de Luxe

Vanaf 1977 werden ook gekleurde T65-TDK toestellen met druktoetsen verhuurd. Hieronder een overzicht van de beschikbare kleuren.

Ericsson_PTT_T65_TDK_groen_green_smaragd
T65-TDK de Luxe Smaragd (Ericsson, 1982)
T65-TDK de Luxe Orange (NSEM, 1978)
PTT_Ericsson_T65_TDK_red_rood_robijn
T65-TDK de Luxe Robijn (Ericsson, 1977)
T65-TDK de Luxe Mocca (NSEM, 1978)
T65-TDK de Luxe Ivoor (Ericsson, 1983)

Pennenbakje

Een leuke accessoire uit de tachtiger jaren welke in de Primafoon winkels verkrijgbaar was is het pennenbakje welke perfect onder een T65 toestel past. Voor de TDK modellen is een uitsparing voor het nummervakje aangebracht. De pennenbakjes zijn leverbaar geweest in de kleuren van de T65 de Luxe (die destijds leverbaar waren, blauw dus niet. Wellicht wel een grijze uitvoering).

PTT_T65_TDK_pennenbakje_rood
T65 met pennenbakje

Ombouwmethodes

De ivoorwitte telefoon hieronder is in april 1985 gemaakt door de CWP. Het is een zogenaamde fabrieksombouw van kiesschijf naar TDK, vandaar de afwijkende zwarte frontplaat. Bij de normale TDK toestellen was dit frontplaatje, waar de druktoetsen doorheen prijken, in dezelfde kleur uitgevoerd als de rest van het toestel. Bij de assemblage werd deze vastgesmolten aan de behuizing van de telefoon. Bij deze fabrieksombouw heeft de losse frontplaat een drietal bevestigingshaken waarmee deze op zijn plek is geschoven.

Een dergelijke ombouw was in sommige gevallen nodig om aan de vraag naar druktoestellen te kunnen voldoen. Naast deze manier van ombouwen bestond nog een andere methode, de betreffende ronde ombouwunits worden op deze pagina beschreven.

T65-TDK de Luxe Ivoor, Fabrieksombouw (Ericsson/CWP, 1985)
Grijs exemplaar
Grijs exemplaar (Ericsson)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.