T65-SE5

PTT T65 SE5 (Ericsson)

Het SE5 systeem kan gezien worden als de opvolger van de S65 kantoorinstallatie. SE staat voor semi-elektronisch en de installatie heeft een maximum van vijf SE-5 toestellen. De SE5-installatie stond op de bestellijst vanaf 1980. De T65-SE5 heeft een ivoorwitte behuizing met zwarte bodemplaat, snoeren, kiesschijf en toetsen.

Het SE5-systeem werd ontwikkeld door het CATF (Centraal Afdeling Telefonie) van de PTT in samenwerking met de firma Ericsson. Bij dit nieuwe systeem is het serieprincipe van de netlijn verlaten, omdat men gebruik maakt van een centrale unit waarop de toestellen stervormig zijn aangesloten.

De aanduiding ‘serietoestel’ staat bij de SE5 niet meer voor de gebruikte techniek, maar meer voor de vergelijkbare functionaliteit.

Wat betreft de techniek was de SE5 een moderne installatie, zo is er gebruik gemaakt van IC’s (Integrated Circuit, de CMOS-logica chips). Omdat er geen plaats meer over was, heeft het SE5 toestel een compacte zoemer i.p.v. de klassieke mechanische bel. De aansluitfactor is echter nog steeds 2,5.

Uiterlijk gezien kenmerkt het toestel zich door de rij zwarte toetsen onder de kiesschijf. De rode led laat weten of de buitenlijn in gebruik is. Het toestel is ook als normaal enkelvoudig toestel te gebruiken door gebruik te maken van de a/b-draden (rood en blauw). De extra toetsen onder de kiesschijf functioneren dan niet.

Binnenwerk T65-SE5

Aanwezig in mijn collectie:

2 werkende centrales

6 toestellen