Het ontstaan van de telefooncollectie

banner_homepage-v1
Hoofd display, met o.a. T65, bakelieten toestellen, Unifoon en Diavox

Zoals met de meeste soorten verzamelingen begint de ‘verzamelwoede’ met één eerste exemplaar. Voor mij lag dat wat anders. De eerste echt oude telefoon die ik tegenkwam was een doodnormale W65 wandtelefoon, die ik op een goede dag ergens in 2009  uit de schuur plukte. Na flink schoonmaken en het uit elkaar schroeven van het apparaat kreeg ik wat bewondering voor hoe men zo’n telefoon destijds in elkaar heeft gezet. Na een korte zoektocht op internet kwam ik erachter dat er ook een tafelmodel was, de T65. En die moest ik hebben, dacht ik toen. Toch belandde de telefoon in een vergeten hoekje en dacht ik er een aantal jaren niet meer aan.

We maken een sprong in de tijd naar mei 2012, toen ik een toch wel heel erg smerige maar ook goedkope T65 op een rommelmarkt tegenkwam. Voordat ik het wist was de verkopende partij twee euro rijker en was ik de trotse nieuwe eigenaar van een veertig jaar oude telefoon. Tja, wat moet je er mee denk je dan.

De ontdekking dat er naast die grijze telefoons ook nog hele gave gekleurde exemplaren gemaakt zijn, zorgde ervoor dat ik definitief besmet was met het telefoon-virus. In januari 2013 ben ik begonnen met het opzetten van een kleine website, vooral om erachter te komen of er meer geïnteresseerden zouden zijn. Inmiddels zijn we acht jaar verder, heb ik veel andere verzamelaars leren kennen en natuurlijk heel veel telefoons aan mijn collectie toegevoegd. Ook is de website uitgegroeid tot wat het nu is.

Mijn doel is uiteindelijk om een stukje telefoonhistorie te bewaren voor de toekomst. Het zou natuurlijk zonde zijn als alles verdwijnt. Gelukkig ben ik zeker niet de enige verzamelaar.

Afijn, hieronder nog wat meer foto’s van een aantal opmerkelijke telefoons uit mijn verzameling, die in totaal uit meer dan 500 telefoons bestaat. 

Tefag_Berliner_toestellen-removebg
Tefag Berliner toestellen
20211016_162721
Heemaf toestel van de PT Amsterdam (jaren 30)
PTT T65 Delft groen geel
Delft in de transparant geel/groene uitvoering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.