Serietoestel type S65

Serietoestel S65

De S65 maakt deel uit van de T65-familie en is de opvolger van de types 1949 en 1950 van respectievelijk Atea en Standard Electric. Het S65 toestel werd uitsluitend gefabriceerd door de firma Atea. Het principe van het serietoestel is hetzelfde gebleven. Ook hier is weer een binnen- en buitenlijn met een maximum van vijf S65 toestellen. Het was ook mogelijk om de blanco aardtoets anders aan te sluiten zodat er een zesde toestel bij kon. Van de ‘ouderwetse’ blinkers word geen gebruik meer gemaakt, in plaats daarvan een 30 volt lampje in de N-toets (Netlijn) dat oplichtte wanneer deze lijn in gebruik is.

Toestel met bekabeling en aansluitkastje

Het toestel is uitsluitend geleverd in de getoonde grijze uitvoering, met crèmekleurige onderdelen. Het aansluitsnoer heeft 11 soepele aderparen en heeft aan het eind een 30-polige stekker volgens DIN41622 die in een aansluitkastje past. De eerste aansluitkastje werden vervaardigd door Atea en hadden een iets ovale vorm, later zijn de standaard rechthoekige CWP kastjes gebruikt. Voor de tussenliggende bekabeling werd 10 x 2 x 0,5 + 1 x 0,8 (Norm 45, parenkabel) gebruikt.  Later werd 5 x 4 x 0,5 + 1 x 0,8 (Norm 88) stergroepenkabel toegepast.

In 1981 verscheen de T65-SE5 als opvolger. Dit toestel biedt dezelfde functionaliteit, maar met modernere techniek.

Toestel met originele Atea-hoorn
Toestel met originele Atea-hoorn

De behuizing vervaardigd van ABS kunststof, alle elektra is gemonteerd op een stalen chassis. Dit maakt de S65 een degelijk en zwaar toestel. Zoals op onderstaande foto te zien is heeft men alle bedrading netjes tot een kabelboom geknoopt. Het aansluiten van de draden van de kiesschijf en hoorn gaat met behulp van schroefklemmen.

Binnenwerk S65 serietoestel
Binnenwerk S65 serietoestel

Er bestaat ook een toestel voor twee netlijnen, een zogenaamd chef-secretaresse toestel.

S65 toestel voor twee lijnen
S65 toestel voor twee lijnen