RTT type 56A/B, de ‘koperen’ telefoon

Atea Ateaphone, in “koperen” uitvoering

In 1956 introduceerde de RTT, de Belgische PTT, een nieuw telefoontoestel dat de komende decennia de standaard zou zijn. Het toestel is in de jaren dertig ontworpen door Atea, genaamd de Ateaphone.  Voor die tijd was het een heel modern ontwerp, dat er ook nu nog goed uitziet. De telefoon heeft iets wat men karakter noemt, daar houd ik persoonlijk wel van.

Het toestel

De hoorn is gemaakt van bakeliet en het model dat werd toegepast is afhankelijk van de fabrikant. Naast Atea produceerde ook de BTMC, de Bell Telephone Manufacturing Company, telefoons van het type 56. Zij waren net als Atea gevestigd in Antwerpen.

  • Toestellen gemaakt door Atea hebben het typenummer 56A
  • Toestellen gemaakt door BTMC hebben het typenummer 56B

Het toestel heeft een draagbeugel, zodat het gemakkelijk verplaatst kan worden. De kiesschijf biedt de mogelijkheid om er een nummerkaartje in te doen. Het exemplaar op de foto hierboven heeft nog het originele katoenen hoornsnoer, een mooie bonus.

Koper, of toch niet?

Toch is het toestel niet meer helemaal origineel. Het lijkt alsof het toestel van koper gemaakt is, maar het is zamak met van oorsprong een zwarte laklaag. De zwarte lak is ooit verwijderd in een loogbad, waarna een dun laagje koper overbleef. Dat laagje koper was bedoeld als primer om de zwarte lak te laten hechten. Ze werden opgepoetst en verkocht als ‘koperen’ toestellen, die er veel ouder uit zagen dan ze daadwerkelijk waren.

Hoewel het dus niet helemaal meer origineel is, vind ik het exemplaar op de foto toch een mooie telefoon. Ik laat hem dan ook maar zoals ie nu is. De foto hieronder toont een 56B, die eveneens een soort make-over heeft gehad. De hoorn is origineel. Ook heeft dit exemplaar een RTT-schildje op de voorzijde met een aardtoetsje erboven.

RTT 56 B, Bell uitvoering
RTT 56B, Bell uitvoering
RTT 56B uit 1964, originele zwarte uitvoering