BTMC 2652

BTMC 2652 Rijkstelefoon (Nederland), bouwjaar +/- 1925

De 2652 is één van de allereerste telefoons welke ontworpen is om te gebruiken i.c.m. automatische telefooncentrales.

Het ontwerp stamt uit 1912. Vanaf het begin van het ontwerpproces is de Bell Telephone Manufacturing Company (BTMC) uitgegaan van de optionele toepassing van een kiesschijf. Uiteindelijk is de telefoon door meerdere fabrikanten in Europa gemaakt. De behuizing van het toestel is van zwart gelakt plaatstaal gemaakt. Voor het handvat van de hoorn is bakeliet gebruikt. Bij nieuwere ontwerpen zou bakeliet een steeds grotere rol gaan spelen.

De 2652 is veel toegepast in de bestaande manuele netten en nieuwe (half)automatische netten. Voor volledig automatische netten werd het toestel met kiesschijf uitgerust. Bij een halfautomatisch net draaide de centralist het nummer, waardoor het toestel bij de abonnee goedkoper kon worden uitgerust.

Ook in Nederland is de 2652 toegepast, met de kenmerkende A t/m K letters op de kiesschijf, zoals later ook bij de Siemens Modell 27 werd aangebracht. Intussen is het vinden van een mooie Nederlandse 2652 geen makkelijke opgave meer. En alhoewel het toestel heel degelijk geconstrueerd is zijn er wel wat zwakke punten, waaronder het kwetsbare opleggewei.

BTMC Rikstelefonen Noorwegen, bouwjaar medio 1930 of nieuwer

Zoals hierboven vermeld is de BTMC 2652 internationaal toegepast. Een leuke uitvoering is bovenstaand toestel uit Noorwegen (Oslo). Destijds waren daar de cijfers op de kiesschijf anders ingedeeld. Let ook op het mooi intact gebleven Noorse wapenschildje op de voorkant van het toestel. Fantastisch toch?