Ericsson CER35

Bakelieten tafeltoestel van Ericsson, type CNR (oude benaming PTD ‘s-Gravenhage) of CER35 (PTT-benaming).
Periode: 1935-1941
De CNR is een wat merkwaardig, hoog model telefoon. Het ontwerp is wat nieuwer dan het model 1931 maar qua functionaliteit is er geen noemenswaardig groot verschil, immers beide zijn enkelvoudige automatische tafeltoestellen. Toch heeft de CNR destijds bestaansrecht gehad en het grappige is nu dat het complete binnenwerk van de veel oudere Ericsson DE500 onder de bakelieten kap schuilgaat.


Ericsson had in de voorgaande jaren veel metalen DE500 toestellen aan de plaatselijke telefoondiensten van Rotterdam en ‘s-Gravenhage geleverd. Door middel van een nieuwe kap en hoorn leken ze weer op het moderne, actuele model.
Het exemplaar op de foto’s is een Haags model, met Tefag kiesschijf. Het elektrisch schema komt qua principe overeen met het Berliner toestel dat gedurende dezelfde periode in ‘s-Gravenhage werd gebruikt.
CNR:
C = tafeltoestel
N = Nieuw, ten opzichte van de DE 500
R= Radiocontact
CER35:
C = tafeltoestel
E = Ericsson
R = Radiocontact
35 = jaar van ontwerp (1935)
Uitvoeringen voor de PT ‘s-Gravenhage hebben het zogenoemde radiocontact, ten behoeve van het radiodistributienet via de telefoonlijn. Als de telefoon werd opgenomen werd het radiosignaal door het haakcontact afgeschakeld, totdat het telefoongesprek ten einde was.
Rotterdamse uitvoeringen zijn voorzien van het logo in onderstaande figuur. Haagse uitvoeringen hebben geen logo op deze plaats.
