De ééndelige telefoon van Ericsson

Ericsson Ericofoon rood PTT
Een rode Ericofoon uit 1979

De Ericofoon is wellicht één van de meest iconische telefoons die Ericsson ooit heeft gemaakt. Het wijkt totaal af van de gebruikelijke ontwerpen, het bestaat slechts uit één gedeelte. In Nederland kwam de Ericofoon in 1978 op de markt. En dat terwijl het toestel, bijvoorbeeld in de VS, al twee decennia lang leverbaar was. Hoe kan dat nou?

Introductieproblemen

Aan het eind van de jaren zestig was er al een Nederlandse uitvoering getest voor introductie op de Nederlandse markt. Maar omdat de toenmalige Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat alleen toestellen van het type T65 toestond, is het er toen niet van gekomen. De introductie van gekleurde T65 telefoons in 1972 was al een heel grote stap. Toen men ontdekte dat er toch echt vraag was naar een afwijkend toestel, kwam de Ericofoon toch op de markt. De leverbare kleuren waren robijnrood, moccabruin en ivoorwit. Elektrisch gezien is het toestel gelijk aan de T65.

Helaas voor de PTT had men te lang gewacht. De verkoop viel ontzettend tegen. Tussen 1978 en 1981 waren diverse orders geplaatst, maar de laatste exemplaren gingen pas in 1985 de deur uit. De vormgeving mocht dan wel uniek zijn geweest, maar was eind jaren zeventig toch al wel verouderd geraakt. Een nieuwe poging tot uitbreiding van het assortiment in 1981 was wél succesvol, de moderne Diavox en Unifoon toestellen werden populair. De voornaamste reden? Het waren in alle uitvoeringen druktoetstelefoons, en dat idee sloeg aan bij de consument.

Drie kleuren Ericofoon
Drie kleuren Ericofoon

Goed, weer terug naar de Ericofoon. De kiesschijf met het ingebouwde haakcontact (de rode knop) zit aan de onderzijde. Uniek voor de PTT-versie is de zwarte onderzijde, die was bij alle andere uitvoeringen crème van kleur. Het aansluitsnoer is zwart en heeft een recht en gekruld gedeelte. Het tijdens een gesprek neerzetten van het toestel leidde vaak tot het onbedoeld beëindigen van de conversatie. Dat zal voor veel gebruikers even wennen zijn geweest.

Onderzijde van de Ericofoon
Onderzijde Ericofoon, PTT-uitvoering
Onderzijde Ericofoon, Zweedse uitvoering
Onderzijde Ericofoon, Zweedse uitvoering

De rubberen ring rond de onderzijde van de Ericofoon gaat vaak kapot. Door veroudering wordt de ring bros en brokkelt het materiaal af. Op internet zijn er vervangingsringen te koop. Hier bijvoorbeeld.