Siemens & Halske Modell 36

Siemens Modell 36 bouwjaar 1939

De Modell 36 is door Siemens & Halske ontwikkeld als opvolger van de Modell 27 en W28 om wederom het nieuwe standaardtelefoontoestel van de Duitse Reichspost te worden. Nieuw zijn de van bakeliet vervaardigde behuizing en de montage van de elektrische componenten op een stalen onderplaat, wat de assemblage en servicewerkzaamheden vereenvoudigde.

Siemens Modell 36

Het exemplaar op de foto’s stamt uit 1939 en heeft nog de NS30 kiesschijf van de Modell 27, maar dan met een zwarte cijferplaat en een bakelieten vingerschijf. Latere exemplaren hebben de NrS38 kiesschijf, welke ook in Nederland veelvuldig is gebruikt op de toestellen van Heemaf en op veel apparatuur die door de CWP gereviseerd is zoals serietoestellen en lijnkiezers. Het toestel heeft ook nog een mooi gevlochten katoenen hoornsnoer en is in het algemeen nog vrijwel in nieuwstaat.

Siemens Modell 36 achterzijde

Met wat aanpassingen resulteerde de Modell 36 in de W38 voor de Reichspost, welke na WWII evolueerde in de bekende W48. De BTMC heeft ook een Modell 36 variant geproduceerd, welke onder de naam Basa ook in Nederland op kleine schaal is gebruikt door de PTT.

Siemens Modell 36 binnenwerk