T&N type 1960 voor twee lijnen

T&N type 1960 uit oktober 1968
T&N type 1960 uit oktober 1968

Telefoons met twee lijnen bieden de mogelijkheid om een buitenlijn en een toestelnummer van een huiscentrale aan te sluiten. Als er een tweede toestel werd aangesloten, was er ook huisverkeer tussen de twee toestellen mogelijk. Hierdoor werden ze in de hoogtijdagen veel gebruikt als eenvoudige chef/secretaresse-installatie.

Eén van de eerste telefoons voor twee identieke lijnen was het type 1960, dat gemaakt werd door de Duitse firma Telefonbau und Normalzeit, kortweg T&N. Type 1960 is aangepast voor het Nederlandse telefoonnet van de PTT. De installatie maakt geen onderscheid tussen een netlijn of een huislijn. De bel voor lijn 1 is in het toestel geplaatst, de bel voor lijn 2 zit in de aansluitkast.

Aansluitkast type 1960
Aansluitkast type 1960

Op de bovenzijde van het toestel zitten twee selectietoetsen, naast beide toetsen zit een extra pen die aangeeft of de betreffende lijn nog in gebruik is. Er is geen verdere signalering aanwezig dus is er geen externe voeding nodig. Zo simpel kan het dus zijn.

Type 1960 was een van de eerste plastic toestellen.

Hetzelfde casco is ook gebruikt voor het drielingtoestel van eveneens het type 1960. De toestellen hebben dezelfde kenmerkende grijsblauwe kleur.

Het type 1960 is opgevolgd door de twee lijnen uitvoering van de S65.

S65 toestel voor twee lijnen
S65 toestel voor twee lijnen