BTMC type 2824 – 2825

BTMC tafeltoestel 2824-A

In de periode na de Tweede Wereldoorlog was er een groot tekort aan telefoontoestellen en moest een groot deel van het Nederlandse telefoonnetwerk hersteld worden. Om aan de vraag naar telefoontoestellen te kunnen voldoen werd eind jaren 40 door de PTT een serie toestellen van de Bell Telephone Manufacturing Company te Antwerpen betrokken. Ze hebben een typisch Antwerps design en worden daarom de “Antwerp phone” genoemd.

De PTT versies (zonder aardtoets) hebben het typenummer 2824-A voor het tafeltoestel en 2825-A voor het wandtoestel. Toestellen met aardtoets hebben een letter B in plaats van A. Ze maken gebruik van een Bell schakeling en zijn dus geen Norm ’51 toestellen. Verder zijn de Nederlandse varianten voorzien van “Standard” en “PTT” schildjes aan de zijkanten van de behuizing. De vingerschijf van de kiesschijf is voorzien van een klein nummervakje, ook dit is uniek voor de PTT versies.

BTMC wandtoestel 2825-A

Bovenstaande figuur toont het wandtoestel dat door de BTMC voor de PTT is geproduceerd. Opmerkelijk goed doordacht is dat het tafel- en wandmodel dezelfde basisplaat hebben, waardoor ze een maximaal aantal componenten met elkaar delen.

Binnenwerk BTMC 2825-A bouwjaar 1948

Vanaf 1951 kwamen de eerste Norm ’51 toestellen zoals die van Ericsson in omloop, waardoor de leveringen van BTMC stopgezet werden. De Bell toestellen zijn dus voor een relatief korte tijd door de PTT gebruikt.