Wandtelefoontoestel W65

PTT W65 wandtoestel wandtelefoon grijs
PTT W65 wandtelefoon

De W65 is de wanduitvoering van de T65 en kwam in 1967 op de markt. Het toestel werd ontwikkeld door de firma Krone en werd onder licentie ook door Heemaf gemaakt. Veel onderdelen zijn gelijk aan die van de T65, maar de printplaat is bijvoorbeeld afwijkend. Het W65 toestel verving de oudere bakelieten Norm ’51 wandtoestellen. Deze werden langzaam uitgefaseerd.

De W65 was alleen leverbaar in de kleur grijs en heeft standaard een kiesschijf. Eind jaren zeventig kwamen er af fabriek druktoetsversies in omloop (schaars). Ook produceerde Ericsson druktoetsunits die in de plaats van de kiesschijf gemonteerd konden worden. Met deze druktoetseenheden was een toestel met kiesschijf achteraf eenvoudig om te bouwen naar een druktoestel.

De voorzijde van de W65 biedt ongekend veel plaats voor stickers, zoals de bekende 06-11 alarmsticker.

De hoorn kan aan de zijkant van het toestel gehangen worden om even de conversatie te onderbreken. Het ontwerp van de W65 is vooral gebaseerd op praktische bruikbaarheid, en niet bepaald op ‘design’. Desondanks is het een zeer herkenbaar toestel dat in menig schuur of bijkeuken nog steeds trouw dienst doet.

CAM01191
De hoorn kan aan de zijkant van het toestel gehangen worden

Halverwege de jaren 80 verdween de W65 uit de bestellijst, er waren toen diverse alternatieven door de PTT op de markt gebracht.