Delft, de transparante T65

In 1985 introduceerde de PTT een fraai ogend transparant T65 toestel, de Delft. Er waren drie kleuren leverbaar, transparant wit, rood en geel/groen.
Het toestel werd gemaakt door de CWP, de Centrale Werkplaats der PTT. Waarschijnlijk deed men dit met de apparatuur (zoals de gietmallen) die in 1977 door Heemaf werd afgestoten. De bodemplaat en het afdekklepje van de aansluitpunten zijn gemarkeerd met het CWP-logo. De kap en de hoorn zijn niet gemerkt. De elektrische onderdelen en de kiesschijf werden geleverd door Ericsson. Ook gebruikte de CWP afkomend materiaal van oude, ingeleverde T65 toestellen.

Verdeeld over meerdere oplages zijn van 1985 tot en met 1987 naar schatting 3500 exemplaren gefabriceerd . Vooral de rode en gele versies zijn schaars.
De Delft maakt telefoneren letterlijk doorzichtig maar biedt ten opzichte van een standaard T65 geen extra functies.
Ook in andere landen bestaan transparante versies van standaardtelefoons. Zo zijn in Duitsland op kleine schaal transparante FeTAp 611-toestellen gemaakt. Deze zijn nog veel zeldzamer dan de Nederlandse Delft telefoons. Ook in de VS heeft men doorzichtige toestellen gemaakt, bijvoorbeeld van het 500 model en de druktoetsversie, de 2500.
Pagina uit de PTT-catalogus van 1986



Oudere transparante T65 toestellen
Op de foto hieronder staat een bijzonder exemplaar, het is namelijk geen Delft toestel. Het heeft een behuizing, een hoorn en een bodemplaat uit 1971, afkomstig van de firma Ericsson (dus niet van de CWP). Deze transparante onderdelen werden o.a. gemaakt voor instructie en ter controle van de mallen, welke bestemd waren voor het spuitgieten van kunststof onderdelen voor normale serieproductie. Wellicht zijn ze ook gemaakt om te dienen als relatiegeschenken.
Ik heb er eigenhandig een compleet T65 toestel met binnenwerk van gemaakt. Let ook op het transparante ringetje om de aardtoets, welke bij de Delft toestellen zwart is.
