Twintoon 10 en afgeleiden

CAM00818
Twintoon 10N (Nieuw, 1990) IDK/TDK

In 1983 begon Ericsson met het project Omega, waarmee een aantal nieuwe toestellen voor de Nederlandse markt werden ontwikkeld.

Eén daarvan was de Twintoon 10, bedoeld als kooptoestel voor de consumentenmarkt. De introductie van deze nieuwe reeks telefoons vond plaats in 1986. Een handige functie van de Twintoon 10 is het geheugen voor 10 telefoonnummers. Het toestel was leverbaar in de kleuren wit, zwart, beige, rood en grijs. De Twintoon heeft een matte afwerking en was voor die tijd een uiterst modern, licht en handzaam toestel.

De ouderwetse koolmicrofoon moest wijken voor een zgn. ‘Elektreet’-type en voor de bel werd een piëzo zoemer gebruikt. Het nieuwe toestel maakte geen gebruik meer van het Norm ’51 circuit. Voordat de Twintoon geïntroduceerd werd heeft men het nieuwe toestelcircuit uitgebreid getest op alle in Nederland voorkomende centrales. Dat gebeurde met een plankmodel en een hoorn, zodat het nieuwe toestelmodel zoveel mogelijk geheim bleef voor de concurrentie.

Twintoon 10 TDK Beige (1986)

Er zijn in de eerste jaren drie typen geleverd, te weten:

  • TDK (Toon Druktoets Keuze, DTMF)
  • IDK (Impuls Druktoets Keuze)
  • IDK/KTD (IDK met KiesToonDetectie)

De IDK/KTD uitvoering is ontworpen voor gebruik op een woninginstallatie van de PTT, zoals de Klavervier of Homevox. Hierbij moeten bij het programmeren van het nummergeheugen extra kiestoonpauzes worden meegenomen. Meer hierover staat in de gebruiksaanwijzing.

Nadat de PTT in 1989 geprivatiseerd werd, mochten abonnees zelf telefoons gaan aansluiten. Er konden maximaal vijf Twintoon toestellen parallel op de lijn worden aangesloten, waardoor de term ‘aansluitfactor’ ontstond. Zie voor meer info over de aansluitfactor het ‘Technische info’-gedeelte van deze website.

CAM00820
Dit exemplaar is voorzien van een bijpassende extra telefoon

Varianten op de Twintoon

De zakelijke variant van de Twintoon was de Vox 120, vrijwel identiek maar wél voorzien van R-toets (aardtoets). Ericsson ontwierp ook de T88, het huurmodel van de reeks, welke bedoeld was als opvolger van de vertrouwde T65. Dit toestel heeft herkenbare driehoekige toetsen en zoals de naam al doet vermoeden kwam het in 1988 op de markt. Vervolgens bracht de PTT in 1989 de Twintoon Basic uit, met strak rechthoekige druktoetsen.

Rond 1990 werd de hele reeks lichtelijk gemoderniseerd en kreeg de toevoeging N (van Nieuw) achter de typeaanduiding. Voortaan was de Twintoon 10N omschakelbaar tussen puls- en toonkiezen. In 1991 verscheen van het huurtoestel T88N een lichtelijk herzien kooptoestel onder de naam ‘Utrecht’. Deze kreeg RJ-10 krulsnoeraansluitingen welke voortaan voor de gehele reeks gebruikt werden.

T88, Ericsson (1988)

Ook kwam in 1989 de Twintoon Plus op de consumentenmarkt. Het is een luxe toestel met regelbaar volume, nummergeheugen en een luidspreker. Deze toestellen zijn geleverd in ivoorwit of zwart.

CAM01005
Twintoon Plus IDK/TDK (1989)
HPIM1836[1]
Twintoon 10 IDK wit (1987)

Einde

De gehele reeks aan varianten is geleverd tot halverwege jaren negentig en genoot gedurende 8 á 9 jaar grote populariteit, zowel op de particuliere als zakelijke markt. Ze komen nog veelvuldig voor in kringloopwinkels en rommelmarkten. Momenteel is de verzamelaarswaarde nog niet bijzonder groot, maar dat komt wellicht nog. Deze reeks toestellen zijn namelijk de allerlaatste speciaal voor de Nederlandse markt (lees PTT) ontwikkelde telefoons, toch wel een stukje historie.

HPIM1834[1]
Twintoon 10 IDK/KTD grijs (1987)