Ericsson Diavox

Een blauwe Diavox IDK uit 1981

De Diavox is een telefoontoestel dat vanaf 1981 geleverd werd door de Nederlandse PTT, samen met de eveneens nieuwe Unifoon van NSEM. Beide toestellen waren uitsluitend voorzien van druktoetsen. De PTT was er dermate trots op dat ze werden aangeboden als ‘de nieuwe druktoestellen van de PTT’.

De Diavox was een welkome toevoeging aan het verouderde PTT-assortiment.

Voorheen bestond het assortiment namelijk alleen uit de T65 en de jammerlijk geflopte Ericofoon. Abonnees die op een oude centrale waren aangesloten, konden door de komst van de Diavox voor het eerst een druktoetstelefoon aanvragen. Dat zal één van de redenen zijn geweest dat de Diavox wél succesvol werd op de Nederlandse markt.

De Diavox was in 1978 al geïntroduceerd als de nieuwe Zweedse standaardtelefoon. De Nederlandse PTT had het slim bekeken, het introduceren van een reeds bestaand toestel scheelt natuurlijk ontzettend veel ontwikkelingskosten. Hoe de Diavox is ontstaan, lees je hieronder.

Diavox in beige, bruin, zwart en wit
Diavox toestellen in beige, bruin, zwart en wit

Ontstaan

Het Zweedse ontwikkelingsbedrijf Ellemtel Utvecklings AB, eigendom van Ericsson en Televerket (de Zweedse PTT), kreeg in 1969 de opdracht om een geheel nieuw telefoontoestel te ontwikkelen. Aan het nieuwe toestel werden de volgende eisen gesteld:

  • Kiezen met druktoetsen, zowel TDK als IDK. Maar met de mogelijkheid voor een kiesschijf.
  • Een microfoon met groter frequentiebereik, voor verbetering van de spraakkwaliteit.
  • De telefoon moest als basis kunnen dienen voor speciale modellen

In diverse landen werd voorafgaand een groot marktonderzoek uitgevoerd. Ook waren er interviews met experts van Ericsson, Ellemtel en Televerket. Als doel werd gesteld dat de telefoon in 1978 gelanceerd zou worden.

De Diavox is vormgegeven door Breger & Co. uit Stockholm

Na 7 jaar uitvoerig ontwikkelingswerk was de Diavox het resultaat. Voor het ontwerp van de behuizing werd gekozen voor het model van Breger & Co. uit Stockholm. Het model was erg laag en bood in eerste instantie niet voldoende plaats voor alle elektronica. Maar het was visueel aantrekkelijk en bood veel ruimte voor extra toetsen. De kleur van het toestel was eenvoudig en snel te veranderen door het vervangen van één kap. L.M. Ericsson startte in 1977 met het produceren van de eerste Diavox toestellen. Als snel begon de export naar andere landen.

L.M. Ericsson maakte de Diavox tot en met 1989. Het was de laatste standaardtelefoon in Zweden.

Diavox met extra telefoon
Diavox met extra telefoon

Nederlandse productie

De Ericsson vestiging in Rijen begon in november 1980 met de serieproductie van de Nederlandse Diavox, waarna de PTT vanaf  februari 1981 de toestellen aan haar abonnees leverde. De PTT Diavox voldoet aan de PTT Norm ’51 en wijkt in technisch opzicht dus af van de Zweedse toestellen. De versie met kiesschijf is niet door de PTT geleverd, dat paste ook niet bij de moderne vormgeving van de Diavox. Aanvankelijk waren de beschikbare kleuren ivoorwit, beige en rood i.c.m. een zwarte basis.

Nederlandse Diavox toestellen in diverse kleuren

De PTT leverde twee uitvoeringen van de Diavox, een TDK- en een IDK-versie. De IDK-versie (Impuls Druktoets Keuze) simuleert een kiesschijf en kon daardoor op oudere centrales worden aangesloten. De TDK-versie (Toon Druktoets Keuze) werkt volgens het DTMF-principe, deze uitvoering is direct te herkennen omdat deze * en # toetsen heeft.

Binnenwerk Diavox TDK
Binnenwerk Diavox TDK
Diavox IDK
Diavox met een fraaie robijnrode kleur

Op basis van de Diavox zijn meerdere speciale toestellen ontwikkeld, zoals de Vox 1100.

Diavox S

In 1984 wordt de Diavox S op de markt gebracht. De Diavox S was voor de consumentenmarkt leverbaar in ivoorwit, beige en zwart. De hoorn heeft dezelfde kleur als de kap. Door middel van wisselbare kappen in meerdere (nieuwe) kleuren waren op basis van de zwarte Diavox S vele kleurcombinaties mogelijk.

Diavox S TDK Beige uit 1985
Diavox S TDK Beige uit 1985
ericsson diavox yellow geel
Diavox S IDK Geel uit 1984
Ericsson_Diavox_blauw
Diavox S IDK lichtblauw uit 1984

Om een tijdelijke tekort aan grijze T65-TDK toestellen op te vangen zijn door Ericsson in 1986 een paar series grijze Diavox S toestellen geproduceerd. Deze werden uitsluitend aan bedrijven geleverd en stonden niet in de Primafoon folders.

Diavox S TDK Grijs uit 1986
Diavox S TDK Grijs uit 1986

Speciale uitgaves

Van de Diavox zijn vele speciale uitgaves verschenen. Zo was er voor de Nederlandse markt een speciale jubileumuitgave vanwege 100 jaar telefonie in Nederland. Deze verscheen in 1981 en heeft een mat chromen kap. Ook waren destijds tijdelijk extra kleuren zoals donkerbruin en groen beschikbaar.

Verder bestaan er modellen uit hardhout welke in beperkte opgave door L.M. Ericsson geproduceerd werden, veelal als jubileumcadeau voor relevante personen binnen de organisatie.

Advertentie speciale Diavox kleuren (1981)
Advertentie speciale Diavox kleuren (1981)
Diavox n.a.v. 100 jaar telefonie in Nederland
Diavox n.a.v. 100 jaar telefonie in Nederland

L.M. Ericsson produceerde voor de Amerikaanse exportmarkt de Diavox toestellen onder de naam “Royal 100”, naast uitvoeringen in wit en rood maakten zij ook deze chromen en gouden versies. De Nederlandse PTT heeft ze nooit geleverd.

Ericsson_Diavox_zilver_silver
Uitvoering met zilveren kap, oorspronkelijk bestemd voor USA export
Ericsson_Diavox_goud_gold
Diavox met goudkleurige kap, oorspronkelijk bestemd voor USA export

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.