NSEM Unifoon

NSEM Unifoon TDK rood 1980
NSEM Unifoon TDK rood 1980

De Unifoon werd door de PTT geïntroduceerd in 1981, samen met de Diavox van Ericsson. Eindelijk had de PTT een waardige toevoeging aan het bestaande assortiment T65 toestellen, in de vorm van twee modern ogende druktoetstelefoons, maar met de bekende techniek van de T65. De Unifoon werd gemaakt door de Nederlandsche Standard Electric Mij b.v. in Den Haag.

Het toestel was leverbaar in de kleuren rood, beige, helder wit en ivoorwit. De Unifoon is ook als wandtoestel te gebruiken. Hiervoor is een wandhouder nodig, deze was destijds gratis bij Primafoon verkrijgbaar.

De Unifoon is een typische eighties telefoon, met zijn hoekige vorm en strakke design.

Je kunt eigenlijk wel zeggen dat de rode Unifoon op de foto hierboven symbool staat voor alles wat jaren 80 is. Een felle kleur, een hoekig voorkomen en eenvoudig in het gebruik. De Unifoon sloeg aan bij het grote publiek, een telefoon met druktoetsen was al heel wat in die tijd.

NSEM Unifoon TDK rood 1980 afgenomen hoorn
NSEM Unifoon met afgenomen hoorn

Het toestel

De binnenzijde van de Unifoon is eenvoudig van opzet, met een printplaat, kieseenheid en de bel als hoofdcomponenten. Het volume van de bel is regelbaar en de aardtoets is in dezelfde kleur uitgevoerd als de rest van het toestel. De aardtoets was standaard aanwezig, al was deze voor een normale abonnee niet van belang.

Binnenwerk Unifoon
Binnenwerk Unifoon

Er bestaan twee versies, een impuls model (IDK, impuls druktoets keuze) zonder * en # toetsen en een toon model (TDK) die deze twee toetsen wél heeft. De IDK-versie simuleert een kiesschijf zodat deze ook op oudere aansluitingen werkt. Hierdoor kwam voor elke abonnee een druktoetstelefoon beschikbaar. De TDK-versie werkt hetzelfde als een moderne druktoetstelefoon.

Vanaf 1983 werd een nieuw model druktoetsunit toegepast, herkenbaar aan de iets kleinere toetsen en bij de TDK aan een cursief #.

NSEM Unifoon IDK beige 1981
NSEM Unifoon IDK beige 1981

Ontstaan

Halverwege jaren 70 ontwierp de Antwerpse fabrikant Atea een nieuwe reeks systeemtoestellen, de 8000-serie. Het 8000 toestel was uiterst modern voor die tijd, met een hoorn die verticaal op het toestel ligt en een vernieuwende vormgeving. Het model was dus een goede basis voor een reeks nieuwe standaard telefoontoestellen.

Zodoende ontstond hieruit een nieuwe standaardtelefoon voor de Belgische markt, de U77, geïntroduceerd in 1977. De U77 was leverbaar met zowel een kiesschijf als druktoetsen en in diverse kleuren. In 1982 verscheen een herzien model, de U82. De reeks is uiteindelijk na nog een aantal updates tot eind jaren tachtig geproduceerd.

U77 met kunstlederen bekleding
U77 met kunstlederen bekleding

In het Verenigd Koninkrijk werd door British Telecom onder de naam Rhapsody een U77 variant op de markt gebracht. Ook waagde de U77 de oversteek naar de VS, waar het een geringe populariteit had.

De Nederlandse Unifoon kwam in 1981 beschikbaar. Het toestel is volledig aangepast aan de eisen van de PTT, het maakt bijvoorbeeld gebruik van het Norm ’51 circuit. De Unifoon is uitsluitend met druktoetsen leverbaar geweest. De kiesschijf was immers op z’n retour en druktoetsen waren in.

RTT_U77_Unifoon_rotary_dial_kiesschijf
U77 met kiesschijf (1986)
NSEM Unifoon TDK wit 1986
NSEM Unifoon TDK wit 1986

De PTT heeft de Unifoon in het gamma gehad tot en met 1987. Er waren toen diverse alternatieven op de markt gebracht, waaronder de nieuwe reeks Twintoon toestellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.